04 de juliol, 2008

Balances fiscals... potser no !

BALANCES FISCALS ... POTSER NO !!

Aquests darrers mesos he estat viatjant per l’Aragó, La Rioja, Navarra i Euskadi i m'ha sorprès la quantitat de projectes en marxa de cara a produir energia.

A l'Aragó des de fa molts anys tenen en l’energia eòlica un clar avantatge respecte a la resta de l'Estat, però el que ara s’està promovent és també l’energia solar.
Hi ha diversos projectes però el que més m'ha meravellat és un gran parc solar que es farà a la zona nord del desert del Monegres. Això els hi reportarà molta energia que no només podran utilitzar com a recursos propis, sinó que en un futur proper la podran vendre.

A Saragossa també, independentment de la Expo, s'ha construït i està creixent a marxes forçades el polígon industrial PlaZa, sortint de la capital direcció Madrid, abans de l’Almúnia de Doña Godina.
Aquest projecte industrial on hi ha instal·lades grans multinacionals amb parcel·les de 9000 m2 es perfila com un dels més importants d'Europa Sud afegint una gran infrastructura de serveis logístics per tot l'Estat.

A La Rioja tres quarts del mateix, després de passar quatre o cinc anys invertint amb subvencions en energia eòlica, des d'aquest any 2008 la prioritat és l'energia solar comptant amb grans projectes per construir parcs suficients per abastir els prop de 300.000 habitants de la regió.

Al País Basc i a Navarra no cal explicar que fa moltíssims anys que van descobrir que això de l'energia solar o eòlica havia de ser el futur.
Al País Valencià encara està en fase inicial, però també hi ha projectes.

Mentrestant, a Catalunya ens ho hem mirat, ens hem queixat pel mal servei rebut, hem protestat per la pèrdua relativa de pes en l'Estat espanyol i hem endegat un nou Estatut (encara pendent) per mirar d'esgarrapar quatre duros de més.

La pregunta és: i en aquest temps què hem aconseguit ? Energia eòlica ? NOO per favor, destruiríem el paisatge !! Energia solar ? NOO és pitjor el consum necessari per fabricar cada placa que el rendiment que en trauríem !! Un parc logístic i estratègic per distribuir al litoral Mediterrani i a l'interior ? NOO a Vilafranca (només per citar el darrer cas ) ja hi ha prou polígons !!!!!!
I així una llista de coses darrera d'altres que ens paralitzen esperant que caigui el manà de la menjadora.
Potser, amb sort, acabarem comprant l’energia, l’aigua i el transport a l’Aragó si no a Madrid.

I tot això ve a tomb de les balances fiscals per que si no anem en compte potser valdrà més que no surtin, que ningú les sàpiga per que al pas que anem quan surtin Catalunya serà una comunitat damnificada en lloc de ser un motor de l'Estat i només ens faltaria això pagar durant una burrada d'anys i que quan es fan públiques haver de fer la boca petita i parar la mà. Una almoina si us plau.