18 de juliol, 2008

El Futur del Català

Hola a tots

Seguint amb el tema, que no és debat, us diré que això que comenta en Roberto és exactament el que vull dir jo.
No és culpa dels nouvinguts que no es parli català ( i molt menys que malgrat l'esfoç no el parlin be - obrim nou debat ? - ) és única i exclusivament culpa nostre, dels catalano parlants que ens vem empassar que ja no calia vigilar la nostra llengua.

Si nosaltres catalano parlants de naixement ( per dir-ho d'aguna forma ) no exigim que ens parlin en català a casa nostra qui ho farà ?

Personalment tancaria aquest tema.
Fins que per una altre banda hi tornem a arribar.

Salut
Xavi


En/na roberto martinez ha escrit:
>
> Hola bon vespre a tots.
>
> Crec que ha arribat el moment que com a President de VP, si heu llegit bé , a la nostra junta com a la del barça s'han fet dimisions i fins a la pròpera assemblea sòc President de VP.
>
> Tot i que al millor las meves paraules son una mica dures però enten que us farè reflexionar.
>
> Sobre si els nouvinguts estem defensant la llengua o si depèn de nosaltres el futur de la mateixa és un debat que no cal fer-ho, ja que els nouvinguts faran el que calgui per tal de aconseguir feina i sentir-se integrats, si els catalans no li donen sentit ni un ùs social al català estem morts.
>
> Sobre si els immigrants fan servir el castellà com a primera llengua us he de dir que això es culpa nostre , ja que nosaltres quan veiem un negret com pot ser el meu company Abskedoulai de seguida el parlen molt a poc a poc i en castellà per un sentiment d'educació que no es tal, sino de submissió, la defensa del català comença aqui mateix.Quantes vegades us ha passat als que esteu per Barcelona i rodalies que heu anat a demanar un café amb llet i la cambrera us ha contestat en castellà i heu canviat?
>
> Us heu parat a pensar la tasca tan important que tenim els que ens considerem catalanoparlants, ( a mi encara em queda molt per considerar-me com tal ), de ser les persones que mantenim viva la llengua i la seva riquesa. El millor que té una llengua ès la diversitat i la diferencia de acccents, perquè jo no tindré mai l'accent de la Berta o l'accent de l'Alfons, però si quan vegeu una persona que està fent les seves primeres paraules en castellà i canviem estem acabats. Penseu en els vostres fills i les seves primeres paraules, oi que estaven mal dites? oi que vosaltres mateixos li parlaveu com una persona normal i feiau de mestres?
>
> Us posarè un altre exemple, Roberto Martinez Rodriguez nascut a Madrid..... aquest és el començament del meu currículum , doncs quan l'entrevistador de l'empresa llegeix això em canvia l'idioma i comença amb l'espanyol i jo el dic:
>
> Escolti no cal, parlo crec que correctament el català tenim en compte que ja porto 7 anys aqui i que això és l'idioma del país.
>
> Ja no fem més entrevista, l'home valora tant el meu esforç que em dona sense problemes la feina, a part de felicitar-me.
>
> No calen felicitacions, no em trobo orgullós de portar 7 anys i tenir el nivell que tinc, perquè a qualsevol país dels nostres voltants després de 7 anys hauria de ser bilingüe i no tenir que fer-ne us de tant en tant del diccionari per consultar paraules.
>
> Un altre exemple, a la junta de VP tenim 2 madrilenys, jo mateix nascut a Chamberí i un altre company que es diu Jesus nascut al mateix barri al mateix any i que viu a Valencia des de fa 15 anys ( la platja dels madrilenys ), doncs aquest home és llicenciat en filologia catalana per la universitat de Valencia, professor d'institut i defensor de la cultura catalana. Mai hem parlat nosaltres 2 en castellà i és la cosa més normal del mon. Seguint amb l'exemple valenciá, la nostra junta esta formada per 4 persones del principat i 4 valencians i mai hem tingut cap problema amb les nostres converses, de fet és molt divertit sentir-nos quan parlem.
>
> Sabeu quantes vegades he sentit dels fins ara amics meus cridar-me traidor? i que m'estava oblidant de les meves arrels? o això de que "si Pau entendera lo que le hablemos? "
>
> Podria posar-vos molts més exemples i pasar-me hores parlant de això, de fet l'ultima conferència que vaig fer a Sant Andreu vaig parlar una hora i quart, si voleu podem fer una presentació de VP a Terrassa a la seu d'Ómnium i us explico la resta de la història.
>
> Salutacions.
>
-----------------------------------------------------------------------------------------------------

> Asunto: RE: article sobre l'acte d'OC a BCN
>
> Pere,
>
> Estic totalment d’acord amb el que dius i escrius, tan bé. Crec que el teu al·legat és digne de ser publicat en algun lloc, potser al nostre butlletí, però també penso que tens massa raó sobre la situació de Catalunya i dels catalans. L’amenaça de la nova immigració fa augmentar el perill sobre al desaparició de la nostra llengua, són molts els immigrants que fan servir l’espanyol com a primera llengua i, molts d’ells el tenen integrat com a llengua pròpia. No hem fet res o quasi res, fetes honroses excepcions (VEU PRÒPIA) per integrar-los i ells tampoc no n’han fet cap esforç per integrar-se a Catalunya, que no deixa de ser per a ells una terra dominada i conquerida sota la sola d’Espanya.


> És trist allò que narra i que ha vist la Berta a les Balears, però això també ens passa a Andorra i, més a prop, a Barcelona mateix. Ja haureu sentit l’últim reportatge de Tele Madrid, en Catalunya una “panadería” se llama “forn de pa” i això no ho poden permetre aquesta colla d’ignorants espanyols que es pensen que són com els britànics i els americans, que a tot arreu on van els parlaran la llengua de l’Imperi. Jo ja fa temps que ho veia a petar i veig que, desgraciadament, no m’equivocava.
>
> Ja fa algun temps que vaig escriure quatre lletres sobre el tema (l’abril del 2002) i que varem publicar al butlletí, us adjunto l’article que escrivia llavors, està totalment vigent i coincideix amb això que diu el Pere.

>
> Bon estiu i visca Catalunya,
>
> Joaquim Morera i Amat
>
> Òmnium Cultural Terrassa. Tresorer