01 de juliol, 2008

Resum de la vetllada Premis Nit del Misteri 2008

El dimecres passat dia 25 de Juny del 2008 es va celebrar a l’Auditori Municipal de Terrassa el lliurament del premis de LA NIT DEL MISTERI 2008

A la vetllada, la presentadora i periodista Mariona Tomás va resumir la història del premis de la nit començant pel 1986 quan es va encetar el Premi de narracions curtes Ferran Canyameres, saltant al 1990, any que es divideix en dos, el de IV PREMI DE NARRACIONS CURTES PER AUTORS INÈDITS i el IER PREMI DE NOVEL·LA FERRAN CANYAMERES.

Any rere any, s’han anat incorporant altres premis de diferents estils narratius fins arribar al moment actual que tenim :
7e PREMI MONTSERRAT OLLER, nivell 5e de Primària
7e PREMI MONTSERRAT OLLER, nivell 6e de Primària
14e PREMI MARIA ROVIRA de 14 a 16 anys
14e PREMI MARIA ROVIRA de 17 a 19 anys
4rt PREMI DE POESIA ENRIC GALL per autors de més de 60 anys.
20e PREMI FERRAN CANYAMERES de Narracions curtes
17e PREMI FERRAN CANYAMERES de Novel·la

El president d’Òmnium Cultural de Terrassa, el Sr. Aleix Pons Coll, va acostar-nos a la personalitat d’en Ferran Canyameres; escriptor i poeta terrassenc molt vinculat al món de la literatura juvenil i de gènere policíac, fet pel que es considerà que el millor homenatge que se li podia fer era donar el seu nom a un premi literari convocat a Terrassa.

L’Aleix Pons també ens recordà que aquest mateix dia 25 al Teatre Nacional de Catalunya hi havia convocat per Òmnium Cultural l’Acte “Junts per Catalunya” on qüestionem la legitimitat del Tribunal Constitucional Espanyol per retallar l'Estatut i que va ser un èxit. Malauradament, la nostra “Nit del Misteri” estava ja organitzada de molts mesos abans i no es va poder compatiblitzar amb l’acte de Barcelona.
Vàrem comptar amb l’assistència i del nostres patrocinadors i del Regidor de Cultura del Ajuntament de Terrassa, Sr. Amadeu Aguado,
Diari de Terrassa – Sr. Jordi Manzanares;
Pagès Editors, S.L. – Sr. Lluís Pagès ;
L&C – Sr. Alfons Conesa ;
Associació Maria Rovira - Sra. Montserrat Anglada ;
INFORMÀTICA INDUSTRIAL IN2 – Sr. Albert Solaz ;
CAIXA TERRASSA - Sr. Rafael Claret ;
EL CAU PLE DE LLETRES – Sra. Teresa Soler ;

Passant directament a l’acte de proclamació i lliurament del premis, la Sra. Assumpta Nicolau, secretaria del jurat va llegir el veredicte del 7e PREMI MONTSERRAT OLLER de 5e de primària que va guanyar Roger Torné i Prat de l’Escola Tecnos de Terrassa per la obra “En cotó fluix”.
La Senyora Carme Puig, vocal del jurat ens va fer una petita ressenya de l’obra premiada i l’autor en va explicar que la inspiració li va venir veient els nùvols que es dibuixaven al cel.

Seguidament, la mateixa Assumpta Nicolau actuant tam,bé com a secretaria del jurat va llegir el veredicte del 7e PREMI MONTSERRAT OLLER de 5e de primària que va guanyar la Marta Miranda Elias també de l’Escola Tecnos de Terrassa per l’obra “Made in Italy”. La Senyora Carme Puig, vocal del jurat ens va fer una petita ressenya de l’obra premiada.

Saltant dels més joves als més grans es va lliurar el 4rt PREMI DE POESIA ENRIC GALL per autors de més de 60 anys. La secretària del jurat, Maria Teresa Gascón va llegir el guanyador, el Sr. Salvador Obiols i Gómez de Viladecans per l’obra “La base i el cim” . El Sr. Francesc Palet, vocal del jurat en va fer una breu ressenya i el propi autor va agrair la confiança rebuda ja que, segons va explicar, ha sigut després de la jubilació que s’ha pogut dedicar plenament al que li agrada i aquest premi és un al·licient per continuar.

El veredicte del 14e PREMI MARIA ROVIRA de 14 a 16 anys va ser llegit per la secretaria del jurat Sra. Berta Llop i el Sr. Josep Górriz, vocal del jurat va fer una petita ressenya de l’obra guardonada “ I encara es pregunten com” de l’ Ainoa Vilalta de l’Escola El Cim de Terrassa.

Novament la Berta Llop com a secretària del jurat i el Sr. Josep Górriz com a vocal, van llegir el guanyador del 14e PREMI MARIA ROVIRA de 17 a 19 anys; que va ser precisament la Maria Rovira de l’Escola Sunion de Barcelona per l’obra “Tot allò que havia somiat” . L’autora no va assistir a l’acte i el jurat en fa fer una valoració com “una novel·la molt madura que ens ha impressionat al tractar amb molta tendresa l’avortament d’una dona.”

Després d’aquestes emocions i com no podia ser d’una altre forma en la Nit del Misteri, el Ramón Figueras Trio ( Ramón Figueras, Trompeta ; Joan Humet, Contrabaix i Sergi Torrejón, Bateria ) ens va interpretar quatre temes de jazz al millor estil de la novel·la negra. Només faltava en Philip Marlow a la barra del bar.
Nostalgia a Times Square” de Charles mingus
“A Child is Born” de Thadeus Jones
“Black Orpheus” de Luiz bonfa
“How high the moon” de Morgan Lewis

Acostant-nos de mica en mica al moment important de la nit, la secretaria del jurat Sra. Isabel Caba va llegir el veredicte del 20e Premi Ferran Canyameres de Narracions curtes per seguidament el Sr. Jaume Canyameres, president del jurat fer-nos una ressenya de l’obra guanyadora que es titula “SMS per a un mort” d’en Xavier Moya i Sánchez.

L’acte culminant de la vetllada es va iniciar amb la lectura per part del Quadre de veus de radio teatre de radio terrassa/Cadena Ser d’uns fragments de la novella guanyadora l’any passat del Premi Ferran Canyameres de novel·la “Els jardiners de l’Alfàbia” de Guillem Roselló i Bujosa de Palma de Mallorca.
La direcció va estar a càrrec del Sr. Joan Garrigí i l’adaptació radiofónica del Sr. Miquel Massaguer.

I finalment, per tancar la nit, el Sr. Joaquim Morera com a secretari del jurat va llegir el veredicte que atorgava el 17e Premi Ferran Canyameres de Novel·la a Josep Torrent Alabau d’Olot per “La Mirona mata els dimarts” . Una obra que, segons la ressenya enviada pel Sr. Ramon Badia que ens va llegir el Sr. Morera, es podria catalogar de novel·la negra rural al desenvolupar-se entre la Cerdanya i Andorra i on es barregen passions familiars, especulació immobiliària

Durant l’acte es van sortejar diversos lots de llibres cedits per Pagés Editors, S.L. entre els assistents i a la cloenda es va oferir cava a tothom.